Peggy Porschen
8 mei 2016
Bake and cake experience
5 juni 2016

Karamel

Ja Karamel met een K dus en niet met C ;-). Ik heb het opgezocht want ik twijfelde ook…

IMG_0732

Dit weekend de gezouten karamelcupcakes van Peggy Porsschen gemaakt als Pinkstergebakje voor op mijn werk. En ze waren – al zeg ik het zelf – echt superlekker en kregen gretig aftrek. Die komen in het assortiment zoals meerdere cupcakes van Peggy Porsschen. Een heerlijk gevuld cakeje met een zachte opgespoten toef van een zoete crème.

Karamel – wat is dat nou eigenlijk? Eigenlijk is Karamel niet meer dan suiker die langzaam verhit wordt in een pan met de dikke bodem tot ongeveer 170 graden C. Je kunt er room en/of boter bij doen waardoor de consistentie anders wordt. Veelal wordt karamel ook gemaakt van gecondenseerde melk die langdurig gekookt wordt. (hiervoor gebruik je een blikje gecondenseerde melk  – te koop bij de supermarkt. Dit laat je 2,5 uur koken in een pan met water. Zorg dat het blikje helemaal onder water staat. Laat het daarna goed afkoelen. Dan heb je heerlijke karamel…)

Nóg lekkerder (vind ik) is gezouten karamel. Het recept is simpel: je voegt vers gemalen zeezout toe aan de karamel – naar smaak.

Recept gezouten karamel:IMG_1498

 

Benodigdheden

200 gram suiker
100 milliliter water
90 gram roomboter
125 milliliter slagroom
1/2 theelepel zout

Bereiding

Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een laag vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te brutselen en geleidelijk van kleur verandert. Let op: je moet niet roeren tijdens dit proces. De karamel moet een mooie volle bruine kleur krijgen. Let heel goed op dat het niet te donker wordt, want dan is het al te laat (een verbrande smaak kun je niet meer verbloemen).

Wanneer je de juiste bruine kleur hebt bereikt, voeg je zo snel mogelijk de boter toe. Het mengsel zal nu gaan bubbelen. Blijf voor ongeveer 1-2 minuten roeren tot de boter volledig opgelost is.
Voeg voorzichtig de slagroom toe. Let goed op je vingers, want het mengsel gaat knetteren door het toevoegen van een koude vloeistof. Blijf maximaal een minuut roeren totdat dit er goed doorheen gemengd is. Je kunt het vuur uitzetten.
Haal de karamel van het vuur en voeg het zout naar smaak toe. Laat je salted caramel even afkoelen voor je het gebruikt en bewaar goed afgesloten in de koelkast.

Waar gebruik je het voor?

Wat dacht je van: karamel shortcake  , zelfgemaakte lions , als vulling in een cupcake, als versiering over een toetje of een topping, je maakt er crème brulee mee en je kan er fudge mee maken, toffeesnoepjes, zachte en harde karamels. Kijk hier voor leuke recepten en meer informatie over de verschillende kookstadia van de suiker. Tenslotte kan je ook prachtige decoraties maken met karamel.

karameldecoratie

Hele fijne week!

Astrid

Geef een reactie