Bruidstaart
21 september 2016
Workshop bij Wendy Schlagwein en Janny Bakker
21 november 2016

Butterkuchen

Mijn moeder was een duitse. Van haar heb ik het bakken geleerd. Ze bakte bijna ieder weekend wel iets. De ene keer iets simpels de andere keer wat moeilijker. Door de week aten we geen koekjes of snoep – alleen in het weekend was er gebak. Dan rook het huis naar cake, Zwetschenkuchen, Stollen, Frankfurter Kranz of koekjes.

Als we bij mijn oma in Duitsland op bezoek waren werd er natuurlijk ook altijd gebakken. Rond de kerst werden er kilo’s duitse pepernoten gebakken. Die heb je in bruin en wit. Ze werden in hele grote blikken bewaard en telkens bij “der Kaffetisch”stonden ze op tafel in dat ene kristallen schatje dat ik nu hier heb staan… Maar wat oma ook altijd wel bakte was Butterkuchen. Een zacht gistgebak. Niet overmatig zoet maar door de suiker,de amandelen en de boter die bovenop het gebak wordt gelegd voor het bakken – een heel smakelijk en luchtig gebak.

 

img_1576

Vandaag heb ik het gebakken. en deel ik het recept met jullie:

Ingredienten:

400 gram patentbloem 1 pakje vanillesuiker
42 gram gist 1 ei
200 ml lauwwarme melk 3 eetlepels olie
180 gram boter evt geschaafde amandelen
180 gram suiker slagroom
1 theelepel zout eigeel
  • Verwarm de oven voor op 200 gr Celcius.
  • Gist, 30 gram boter en 1 theelepel suiker oplossen in de helft van de lauwwarme melk.
  • Bloem in de ruime kom zeven. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin het gistmengsel en de olie. Roer dit met een klein beetje bloem aan zodat er een voordeeg ontstaat. Dek af met een een eetlepel van de bloem en 1 eetlepel suiker. voeg zout aan de zijkant toe. Laat dit een kwartier rijzen. Leg er een kussen op om het deeg warm te houden.
  • Voeg de rest van de melk en het ei toe en kneed dit tot een soepel deeg dat makkelijk van de wand loslaat. Laat dit wederom 15 – 20 min rijzen op een warme plek.
  • Leg het deeg op een met bloem bestrooide aanrecht en kneed het nogmaals door.
  • Leg het deeg vervolgens op een ingevet of met bakpapier bekleedt bakblik  en rol het deeg uit. druk het goed vast in de hoeken. Prik met een vork in  en laat het nogmaals een kwartier rijzenhet hele deeg.
  • Nu de zachte boter (150 gram) in kleine stukjes gelijkmatig verdelen over het deeg en erin drukken. Meng de suiker met de vanillesuiker. Verdeel deze ook gelijkmatig over het deeg en ook evt de geschaafde amandelen.
  • Bak 20 – 25 min
  • Bestrijk de koek na het bakken met een mengsel van eigeel met slagroom. (niet als er amandelen op liggen)

Hele fijne week!

Geef een reactie